E Ticaret Benim İşim, bunu rahatlıkla söyleyebilmemin nedeni uzun zamandır bu oluşumun içerisinde yer alıyor olmamdandır. Ayrıca olay sadece dijital olarak bir ürünün satışıyla sınırlı değil. Bu yazıda sizlere e-ticaret hakkında kısa bilgiler vermeye çalışacağım. Bunun yanı sıra eğer sizde e-ticarete giriş yapmak istiyorsanız ve profesyonel destek arıyorsanız iletişim kurabilirsiniz.
Öncelikle e ticaret nedir? Herhalde bu kavramı duymayan kalmamıştır. Hatta son bir iki yılımızı da Covid19 Pandemisi nedeniyle evde geçirdiğimizi varsayarsak kesinlikle yolunuz düşmüştür. Yani internet üzerinden mal veya hizmet alım satımı yapmak için para ve veri akışı sağlamaktır.
Belki elektronik ticaret dersek daha kolay çağrışım yapacaktır. İşinizi kolaylaştırmak adına bir kaç tanınmış markayı sizinle paylaşabilirim. Mesela Getir, Yemeksepeti, Trendyol, Alibaba, Gittigidiyor bunlardan bazılarıdır. E Ticaret Benim İşim diyorsanız kolları sıvayabiliriz.
E Ticaret Benim İşim Ama Türleri Nedir?
Geleneksel ticarette olduğu gibi elektronik ticarette de farklı türler ortaya çıkmıştır. Söz konusu bu modeller:
- İşletmeden Tüketiciye (B2C): B2C e-ticaret, en popüler e-ticaret modelidir. İşletmeden tüketiciye satış, bir çevrimiçi satıcıdan bir kanguru satın aldığınızda olduğu gibidir. Yani satışın bir işletme ile tüketici arasında gerçekleştiği anlamına gelir.
- İşletmeden İşletmeye (B2B): B2B e-ticaret, üretici ve toptancı veya toptancı ve perakendeci gibi başka bir işletmeye mal veya hizmet satan bir işletmeyi ifade eder. İşletmeler arası e-ticaret, tüketiciye yönelik değildir. Bu arada genellikle hammadde, yazılım veya birleştirilmiş ürünler gibi ürünleri içerir. Kısacası üreticiler B2B e-ticaret yoluyla doğrudan perakendecilere satış yapmaktadır.
- Doğrudan Tüketiciye (D2C): Doğrudan tüketiciye e-ticaret, e-ticaretin en yeni modelidir. D2C, bir markanın bir perakendeci, distribütör veya toptancıdan geçmeden doğrudan son müşterisine satış yapması anlamına gelir. Abonelikler popüler bir D2C öğesidir ve Instagram, Pinterest, Facebook, TikTok vb. platformlar aracılığıyla sosyal satış, doğrudan tüketiciye satış için popüler platformlardır. Son dönemlerde ev hanımlarının bile yükselen eğilimleri ile devletin vergilendirme çalışmaları yapmasına bile neden olmuştur.
- Tüketiciden Tüketiciye (C2C): C2C e-ticaret, bir mal veya hizmetin başka bir tüketiciye satılmasını ifade eder. Yani tüketiciden tüketiciye satışlar eBay gibi platformlarda gerçekleşir.
- Tüketiciden İşletmeye (C2B): Tüketiciden işletmeye, bir bireyin hizmetlerini veya ürünlerini bir ticari kuruluşa satmasıdır. C2B de fotoğrafçılar, danışmanlar, içerik sağlayıcılar, freelancer çalışanlar gibi etkileyicileri kapsar.
Farklı E Ticaret Modellerine Örnekler
Perakende: Ürünlerin bir aracı olmaksızın doğrudan tüketiciye satışı. Aslında online alışveriş yaptığınız firmaların resmi web siteleridir. Bu tip satışlarda aracı yoktur. Can sıkıcı komisyon bedelleri yoktur.
Dropshipping: Üretilen ve üçüncü şahıslar aracılığıyla tüketicilere sevk edilen ürünlerin satışı. Bir dönem ülkemizde de çok fazla talep görmüş sonradan büyük firmaların giriş yapmasıyla cazibesini kaybetmiştir.
Dijital ürünler: Kullanım için satın alınması gereken şablonlar, kurslar, e-kitaplar, yazılımlar veya medya gibi indirilebilir öğelerdir. Yazılım, bulut tabanlı ürünler veya dijital varlıkların satın alınması e-ticaretinde büyük bir kısmını karşılamaktadır.
Toptan Satış: Toplu olarak satılan ürünler. Toptan ürünler genellikle, ürünleri tüketicilere satan bir perakendeciye satılır. Son dönemlerde N11 gibi büyük firmalarda toptan satışlar için farklı modelleri uygulamaya koymuşlardır.
Hizmetler: Bunlar, çevrimiçi olarak satın alınan ve ödemesi yapılan koçluk, dijital pazarlama, seo hizmeti, tasarım hizmeti, pazarlama vb. becerilerdir. Ayrıca sadeceon ve bionluk gibi yüksek komisyonlu platformlar bunlara örnek gösterebiliriz.
Abonelik: Popüler bir D2C modeli olan abonelik hizmetleri, düzenli olarak ürün veya hizmetlerin yinelenen satın alımlarıdır. Bu arada artık bir çok uygulama ve yazılım aracı da abonelik sistemine geçmeye başlamıştır. Böylelikle harika bir sürdürülebilir gelir modeli de ortaya çıkmış oldu.
Kitle Fonlaması: Kitle fonlaması, satıcıların ürünlerini piyasaya sürmek için başlangıç sermayesini artırmalarına olanak tanır. Yeterli sayıda tüketici ürünü satın aldığında, ürün oluşturulur ve gönderilir. Dana çok ön talep satışlarını kapsar.
E Ticaretin Şekillendiricileri – E Ticaret Benim İşim
Bu arada e-ticaret benim işim derken firmaların kendi internet siteleri üzerinden yapacakları satışı destekliyorum. Aksi takdirde Nasdaq borsasına başkaları girer 🙂 Son dönemde bu komisyoncular iyice arttı. Hatta çılgın komisyon oranları, esnafı zorlayıcı uygulamaları işin iç yüzünü ortaya koymaktadır. Hatta o kadar çok kazanmaya başladılar ki lojistik işine de el attılar. Artık kargo firmaları da ikinci plana geçmeye başladı. Bu firmaların en bilinenleri, hepsiburada, gittigidiyor, amazon, n11 ve trendyol’dur.
Söz konusu firmalar sahip oldukları ziyaretçi ve trafik ağıyla sektörü istedikleri gibi domine etmektedirler. Hatta bazılarının firma yönetim tarafları bile yarım yamalaktır diyebilirim. Müşteri ilişkileri yönetimi ve sorun çözümleri oldukça yavaş. Bunlara rağmen finanslar güçleri ve reklam güçleri ile işletmelere ticari kaos yaşatmaktadırlar.
E Ticaret Sitesi Kurmak
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki eğer e ticaret işine girecekseniz gerçekten bu işi bilen bir profesyonelden destek alın. Çünkü ne kadar sağlam girerseniz o kadar kazançlı çıkarsanız. Aksi takdirde başınıza gelebilecek bazı olumsuz senaryolardan bahsedeyim;
E ticaret sitesi satın aldığınızı zannedersiniz ancak kiraladığınızdan aylar sonra haberiniz olabilir.
Facebook’ta bir mağaza açıp, google ads üzerinden bu mağazanın reklamını yapabilirsiniz.
Size bir e-posta gelmiştir ve haydi 2 dakikada kendi e-ticaret sitenizi kurun. Hatta ürün satışı yapmaya başlayın diye, en tehlikeli senaryodur. Sakın böyle boş vaatlere itimat etmeyin.
E Ticaret Danışmanlığı
İyi bir başlangıç için bir e ticaret danışmanı sizin için sihirli bir anahtar gibi olacaktır. Çünkü maliyetiniz inanılmaz bir şekilde düşecektir. Ayrıca yanlış ürün alma gibi bir olumsuz deneyim yaşamayacaksınız. Bir birinden karmaşık süreçleri çok hızlı bir şekilde çözebileceksiniz. E Ticaret Benim İşim ve oradan para kazanıyorum çözümleri sizi bekliyor.
Bu arada ekranın bu tarafında işler düşündüğünüz gibi işlemiyor. Yani internet sitesi hazır ürünleri ekledik haydi satalım. İnanın o kadar kolay olsaydı internette pasaja dönerdi. Her köşe başına bir dükkan açılırdı.
Ürünlerin eklenmesinin bile bir tasarımı olacak desem?
SEO ve SEM çalışmalarının çok iyi tasarlanması gerekiyor desem?
Bu arada bu e ticaret sitenize ait sosyal medya hesaplarınız da çoktan hazırdır.
Hatta sosyal medya mağazalarınız da e ticaret sitenizle senkron hale getirilmiştir.
Gerçi siz şimdi Google Ads reklamlarınızı da hazırlamışsınızdır. Artık kategori bazında mı, şehir ya da ülke bazında mı o sizin hedef kitlenize kalmış.
Göz ardı edemeyeceğiniz diğer reklam aracı ise Facebook Ads yani Instagram reklamları.
Unutmayın ya çok iyi bir strateji ile kendi krallığınızı kurarsınız yaptığınız her yatırım kendinize yönelik olur. Ya da başkalarının boyunduruğunda gününüzü kurtarırsınız. Oturur komisyon oranlarını hesaplarsınız.
Bu işe başlamadan önce iyi bir hesap yapmanız gerekir. Her zaman söylediğim bir şey vardır. Bu iş bu kadar basit olsa ben yaparım 🙂 Yani e ticaret sitesi kurmakla online satış farklı içeriklere karşılık geliyor. Bu yüzden üreticiyseniz direk bana ulaşın. Çünkü ben herhangi bir ürün üretmiyorum. Ama dijitalde ürününüzü çok iyi satmanızı sağlayabilirim.
E Ticaret Sitesi Fiyatları
Ya da çok az İngilizce’niz varsa, Next Next diyerek tüm bu işlemleri kendi başınıza da yapabilirsiniz. Bunun size getirisiyse oldukça manidar olacaktır. Yani “e ticaret sitesi fiyatları çok yüksek, hatta benden beş – on bin lira gibi bir tutar istediler” oturdum kendim yaptım. İşte size bu cümleyi kurabilme deneyimini sağlar. Ancak değişen pek bir şey olmamıştır.
Çünkü aradan üç ya da beş ay geçtikten sonra zaten tekrar beş – on bin lira daha ödeyip yenisini yaptıracağınız fizik kanunu gibi bir şeydir. 🙂 Bu da basit matematikle kasanın içerde olduğunu gösterir. Unutmayın E Ticaret Benim İşim, siz patronluk kısmını üstlenin yeterli.
Sizde işinizi dijitale taşımak istiyorsanız ve nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız iletişim kurmaktan çekinmeyin. Yeni fikirlere ve önerilere açık olun. Her işin farklı bir uzmanı olabileceği gerçeğini göz ardı etmeyin. Çünkü fiziksel hayatta dükkanın kapısına çıkıp “abla buyur” “abi buyur” demenin de bir dijital işleyiş şekli vardır. Ve emin olun bu işleyiş gerçek hayattakinden daha zordur. E Ticaret Benim İşim konun hakkında bilgi talep edebilirsiniz.
Mustafa Coşkun